У Святий Вечір ми поспілкувалися із засновницею науково-просвітницького проекту "Їжа культура", ведучою програми "У своїй тарілці" на радіохвилі "Культура".
"У розмовах про різдвяні свята, ми багато уваги приділяємо куті. Це дуже заслужено! Але є ще одна страва, яка дещо витіснена, проте, раніше мала велике значення для різдвяного циклу свят - це хліб. - розповідає Олена Брайченко. - Під поняттям "хліба", мається на увазі різновид печива, хлібних виробів: пироги, калачі, буханці хліба з печеною цибулею та олією, як цілий асортимент страв, які напікали до Різдва. Завжди пекли велику кількість хліба. Це була повноцінна страва, якою гостей частували у наступний день Різдва. Колядників чи щедрувальників було принято обдаровувати продуктами харчування, хлібом, яблуками та горішками, а на гроші могли розраховувати лише похресники або найрідніші: племіники, онуки".
"Святий Василій Великий, архієпископ Кесарії Каппадокійської, відзначався великою любов'ю до народу. Греція - єдина країна, яка в день святкування пам'яті цього святого дарує подарунки", - митрополит Тернопільський та Кременецький Нестор Писик, ПЦУ.